Svijet

Ko će voditi Gazu nakon rata? SAD traži najbolju od loših opcija

TEL AVIV — Izraelci kažu da ne žele taj posao. Arapske nacije pružaju otpor. Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas mogao bi se dobrovoljno prijaviti, ali palestinski narod ga vjerovatno ne želi.

Dok Bajdenova administracija počinje planirati za “dan poslije” u Gazi – suočavajući se s problematičnim pitanjima kao što su ko upravlja teritorijom nakon što pucnjava prestane, kako se obnavlja i, potencijalno, kako na kraju postaje dio nezavisne palestinske države – zainteresovane strane se suočavaju sa mnoštvom neprivlačnih opcija.

Na putovanju u Izrael i Zapadnu obalu prošle sedmice, državni sekretar Antony Blinken pokušao je unaprijediti te diskusije, ali je bilo nekoliko lakih odgovora. Bidenova administracija se zalaže za postavljanje “revitaliziranih” Palestinskih vlasti kao administratora Gaze, ali to je nepopularna ideja kod izraelske vlade, pa čak i među mnogim Palestincima. Američki zvaničnici priznaju izazov, ali kažu da je grupa najbolje, a možda i jedino rješenje među listom gorih opcija, koje uključuju povratak direktnoj izraelskoj okupaciji pojasa Gaze.
“Nemamo iluzija da će ovo biti lako. Sigurno ćemo imati nesuglasica na tom putu”, rekao je Blinken novinarima dok je bio u Tel Avivu. Ali, rekao je, “alternativa – više terorističkih napada, više nasilja, više nevinih patnji – je neprihvatljiva.”

Nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno najmanje 1.200 Izraelaca, Izrael je obećao da će uništiti tu grupu i kao vojni i kao vladajući entitet.

Ali nakon više od 15 godina na vlasti u Gazi, Hamas i njegove pristalice duboko su usađeni u svaki sektor društva – ne samo u vladina ministarstva koja vode, već i u dobrotvorne organizacije, sudove, džamije, sportske timove, zatvore, općine i mlade grupe.

De facto upravljačko tijelo u Pojasu Gaze od 2007. godine, kada je zbacilo palestinske vlasti s vlasti, Hamas nadgleda ekonomiju, zdravstvenu zaštitu, vodu i struju, trgovinu i infrastrukturu. On upravlja snagama sigurnosti u Gazi – ne samo militantnim brigadama, poput Qassama, koje se sada bore protiv izraelskih snaga na ulicama, već i redovnim policijskim snagama, uključujući saobraćajne policajce.

Grupa je i dalje popularna među mnogim Palestincima nakon napada. I Trumpova i Bidenova administracija fokusirale su se na posredovanje u boljim odnosima između Izraela i njegovih arapskih susjeda – na štetu Palestinaca, koji su zbog toga ostali po strani, smatrali su mnogi. Sada, zahvaljujući Hamasu, Palestinci su ponovo ispred i u centru.

Čak je i jednosedmična pauza u izraelskom napadu na Gazu bila strukturirana na način koji je povećao popularnost Hamasa, jer su radosne palestinske porodice dočekale domaće supruge, sestre i djecu koji su oslobođeni iz izraelskih zatvora u zamjenu za taoce otete tokom oktobarskog napada.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button